De Porseleinfabriek boven water


Kasteel-Museum Sypesteyn toont expositie over de Productie van het Loosdrechts Porselein. In samenwerking met de stichting Loosdrechts porselein (SLOP) en de Historische Kring Loosdrecht (HKL) laat Kasteel/Museum Sypesteyn zien hoe het porselein in de fabriek (1774-1784) van Joannes de Mol tot stand kwam.
In de porseleinkamer van het Kasteel-Museum is een overzichtelijke tentoonstelling opgebouwd.

Gekozen is voor een beknopte presentatie van het, met uitvergrote prenten geïllustreerde, fabricageproces. Hiertoe zijn in de vitrines verschillende thema’s uitgewerkt zoals samenstelling van de porseleinmassa, ‘t vormen van voorwerpen, de assemblage van apart gevormde onderdelen, verfstoffen en de beschildering, de oven en productiehulpmiddelen. Ook enkele bijzondere vondsten afkomstig uit het water rond het 18e-eeuwse fabrieksterrein worden getoond. Het laboratorium-onderzoek van de grondstoffen leverde in vergelijking met Meissen-porselein interessante aanwijzingen op over de hoge kwaliteit én de brandstofbesparing door de Mol !

Met prachtige voorwerpen uit de eigen collectie van Sypesteyn kan getoond worden hoe een dergelijk stuk zijn vorm kon behouden, zelfs bij de hoge termperaturen tot 1400º in de oven. Door gebruik te maken van inventieve hulpmiddelen, die van ongeglazuurd porselein zijn gemaakt en die hoge temperatuur kunnen verdragen, kon inzakken of vervormen van de producten worden voorkomen.

Het opduiken in de Loosdrechtse Plas is een spannend gebeuren geweest voor de SLOP-leden. Door het gluren in opengezaagde gazettes met hierin zichtbaar de boven elkaar gestapelde crèmepotjes die met zwanen zijn versierd, beleeft de toeschouwer het verrassings-element nu mee. (Zelfs ligt er een zaklantaarn klaar om in de koker te schijnen!). In korte teksten wordt een uitleg gegeven van wat op blow-ups van 18e-eeuwse voorstellingen te zien is. De Mol had zo zijn eigen werkwijze, die door de gidsen uit de doeken wordt gedaan. Zij zullen vragen kunnen beantwoorden.

De Expositie is te bezoeken in het Kasteel-Museum Sypesteyn vanaf 6 mei t/m 28 oktober 2018 aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, Loosdrecht.

De porseleinfabriek boven water poster v18kl