Na twee tentoonstellingen van Kasteel/Museum Sypesteyn in het kader van het Loosdrechts Porselein en haar maker ds De Mol is in mei 2019 de derde en laatste expositie geopend onder de naam:
Wie was De Mol?
Ambities in Hollands Porselein

Vanaf 21 mei de laatste expositie in de serie Loosdrechts Porselein te bekijken. Deze keer is de dominee zelf in de aandacht. Zijn loopbaan en de rol die hij in de Oud-Loosdrechtse parochie speelde, zijn familie en de directeursfunktie in de porseleinfabrikage, tijdsbeeld, opkomst en neergang van de fabriek, hoogtepunten en drama’s, een reeks artikelen geeft een breed beeld van deze bijzonder gedreven man.

Een nieuw element is dat de documenten die eerder als noten bij artikelen dienden nu als bewijsstukken in natura opgenomen zijn. En niet alleen de papieren bruiklenen uit archieven en musea verlevendigen deze tentoonstelling, er zijn enorm veel schitterende porseleinen bruiklenen te bewonderen. Zoveel medewerking van musea maakt een specialistisch thema een bezoek waard.

Sypesteyn verdient mede door de bevlogenheid van zijn onderzoekers een pluim voor de grotere detaillering van de historie van het Loosdrechts porselein. Dat meerdere Van Sypesteyns een rol speelden moge een extra verrassing zijn.

Wat de bijbehorende kleurenuitgave aantrekkelijk maakt is de zuivere fotografie, zo cruciaal voor porseleinschilderingen. Uitvergrotingen, ook van etsen en penningen, doen de lezer met plezier nog eens door het boek bladeren.

Aan deze expositie werd wederom medewerking verleend door de Historische Kring Loosdrecht; ook SLOP leverde in woord en beeld een substantiële bijdrage.

Het boekje met de titel Wie was De Mol? is in de museumwinkel te koop voor Euro 14,95.

Expositie: 22 mei tot eind oktober 2019,
Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, Loosdrecht

www.sypesteyn.nl        www.slop.nlNieuwe uitgave

Wie was De Mol? Ambities in Hollands porselein
door D.H. (Rik) van Wegen
uitgave: Van Sypesteyn-Stichting 2019

80 pagina’s
ISBN/EAN 978-90-807141-4-4

MEER NIEUWS VAN SYPESTEYN
(Publicatie van de Historische Kring Loosdrecht in HKL nr. 204)

AANWINST VOOR SYPESTEYN
Kasteel-Museum Sypesteyn is een bijzonder servies rijker, een 131 delig Rozenservies van Loosdrechts porselein uit de fabriek van Joannes de Mol die in 1782 failliet ging. Het achttiende eeuwse servies dat zeer zeldzaam is, dreigde in het depot van de gemeente Hilversum te verdwijnen. De Steunstichting Goois Museum die het servies in 1986 met steun van de Vereniging Rembrandt aankocht, is bij de sluiting van het Goois museum in 2004 opgeheven en Ed van Mensch schonk als vereffenaar het servies namens deze stichting aan Kasteel-Museum Sypesteyn. Het servies is rijk versierd met rocaille ornamenten, decoraties in goud, geschilderde bladslingers en takjes met rozen. De knoppen op de deksels zijn plastisch uitgewerkt als veelkleurige bloemstillevens.

Het kasteel en het park zijn in de weekeinden weer open voor publiek en er zijn veel onderdelen van het servies te bezichtigen in een tafelpresentatie die conservator Rik van Wegen heeft gemaakt. Meer informatie op www.sypesteyn.nl